Video. Informatief met een commerciële knipoog.

Het borrelt al een tijdje om over dit onderwerp wat te schrijven. Een trend die we heel duidelijk binnen de videowereld zien is, ja ook hier, de trend van ‘geven’. En volgens mij werkt dit ook echt. Men houdt van krijgen, van service en op de wenken bediend te worden. Vanzelfsprekend eigenlijk. Maar niet voor iedereen. Er wordt vaak nog uitgegaan van het vertellen vanuit ‘wij’ in plaats van ‘u/jij’.

Begrijp je doelgroep
Een voorbeeld. Melkbussenfabrikant (wie kent ze nog?) Piet de Boer heeft geïnvesteerd in een nieuwe machine waardoor hij productietechnisch sneller kan werken. Leuk voor meneer De Boer, maar boer Harmsen heeft hier geen boodschap aan. Als klant van Piet de Boer, wil hij een waterdichte melkbus die onderhoudsvrij gecoat is en wellicht ook nog verkoelend werkt. Drie belangrijke kenmerken voor boer Harmsen komen dan al meteen naar voren: waterdicht, onderhoudsvrij en verkoelend. Maar hoe ze gefabriceerd worden zal boer Harmsen een runderworst zijn. Al zou het op een middeleeuwse manier gebeuren, als hij maar kan vertrouwen op zijn melkbus.

Op zich begrijp ik de situatie van Piet de Boer; een dure investering, jaren geld voor opzij gezet en dat moet zich de komende jaren uitbetalen. Dat wil je toch graag aan je brede publiek tonen. En daar gaat het fout. Dat wil de ondernemer graag. Je zou kunnen zeggen de klant is koning, maar in zo’n situatie voelen we ons verplicht om op te komen voor de klant vàn de klant. Oftewel; de doelgroep van Piet de Boer.

Goed gevoel creëren door te geven
Dat wat betreft de insteek van een videoboodschap. Het belangrijkste komt nog; we gaan iets weggeven. U kunt zich vast voorstellen dat u iets in elkaar wilt zetten, een speciaal soort hout wilt aflakken of een gevoelig soort plant wilt herplanten in uw tuin. Situaties die stuk voor stuk wel eens voorkomen. Wat gaan we dan massaal doen? Juist. Zoeken op internet, op YouTube of Google. En al snel verschijnen de eerste video’s voor je neus, waarin haarfijn uitgelegd wordt welke stappen en handelingen je moet uitvoeren. Neem het laatste voorbeeld: het herplanten van een plant. Dit betekent dat meneer of mevrouw fanatiek in zijn of haar tuin bezig is. Het moment om als tuincentra een dergelijke video ‘weg te geven’ kan eigenlijk niet beter. Gewoon voor niets op internet te zien en het helpt je klant het voorjaar door te komen. De klant ervaart de video als verhelderend en behulpzaam. De producten van het betreffende tuincentrum komen onbewust langs, gevolgd door het logo en de pay-off. Je geeft reclame, met een goed gevoel.

Een tuincentrum geeft en creëert een goed gevoel door uit te leggen hoe je een gevoelige plant herplant.
Tijd van ‘geven’ is dus ook aangebroken in videoland. Dat wil niet zeggen dat je je bedrijf niet meer màg presenteren maar als je dan toch bezig bent; denk ook even aan je doelgroep.

Zin in een verhelderend gesprek? Neem contact op en ik kom graag vrijblijvend een kopje koffie doen. Zonder gekoelde melk overigens. Alleen suiker.

OVER MSTRWRK

CONTACT

Pluto 13
8448 CM Heerenveen

mail@mstrwrk.studio