Animatie als tool voor je social video marketing

Vrijwel ieder bedrijf of instelling worstelt er mee: videocontent op de verschillende soorten platformen. Vaak zijn het beelden vastgelegd door een smartphone. Zonder gedachte of lijn in het verhaal. Zonde. Want met een lijn creëer je herkenbaarheid. Men heeft direct door wie de afzender is; nog zonder dat je naar de avatar en accountnaam kijkt. Het merk spreekt voor zich door bijpassend design. In deze blog lees je meer over animatie als videocontent.

Steeds minder statisch, steeds meer video

We zien het steeds meer; foto’s en platte afbeeldingen die het afleggen tegen de video’s die ook in je tijdlijn voorbij komen. Een levend bewijs is een platform als TikTok, wat bestaat dankzij video. Gevolg is; steeds meer bedrijven volgen deze route en gaan zelf aan de slag of huren een videobedrijf in. 


Video vs animatie

Wat gebeurt er dan? Juist. Verzadiging. Men scrolt steeds eerder door en blijft stilstaan bij wat er echt anders en aantrekkelijk uitziet. Wat juist heel grappig is of opvalt in je tijdlijn. Dat lukt met een goede video campagne. Wil je op social media echt eens meer opvallen in de grijze massa? Dan is animatie het perfecte middel.

Bij een animatie stap je in de fantasiewereld van de maker. Roze achtergrond, witte eenhoorn paarden en veel regenbogen (ja, ik heb een dochter van drie - Peter). Het kan gewoon! En je kunt ze ook nog wat laten doen. Doe ze een dikke muts op en het is winter. Laat ze het gebit zien en Prodent krijgt weer meer conversie. 

Natuurlijk, kinderen slaan hierop aan. Maar dat dit ook kan voor meer serieuze producten, bewijst de campagne van Vitakruid. Animaties zijn ook op een volwassen manier op te zetten. Doordat je niet gebonden bent aan acteurs of omgeving en gebruik maakt van specifieke kleuren, stijlen en personages, creëer je je eigen ideale wereld. Passend bij je brand of product. En het mooie; we hoeven hier als makers niet de deur voor uit.


Alles begint bij de kijker

Zoals je hierboven al leest: je verhaal en beeld begint bij de kijker. Wie is dat? Hoe trigger je hem of haar? En waar kijkt hij of zij op welk moment in de animatie naar? Essentiële vragen voor een goede animatie. Hoe we een animatie maken lees je hier.


Online campagne door animatie.


Social campagne met animatie verhoogt conversie

Ooit gedacht aan een online campagne wat alleen bestaat uit animatie? Al een aantal jaar hebben wij het voorrecht om voor Vitakruid animaties te ontwikkelen. Animaties over productcategorieën en producten an sich. Met als doel: meer kennis delen over het product en meer conversie genereren.

Een social campagne voer je waar de doelgroep zich bevindt. Dat kan Instagram, TikTok of LinkedIn zijn. Of alle drie. Denk ook aan YouTube; een ideaal platform om je content te targeten. Op basis van algoritme weet je waar de kijker naar kijkt. Past hij of zij bij je profiel (bijvoorbeeld video’s over voeding en gezondheid) dan is het goed daar je content te tonen. Een pre-roll op YouTube is dan een heel goede keuze. Je wilt natuurlijk ook dat hij of zij je tegenkomt op de overige kanalen. Gevolg; animaties in verschillende formaten.


Meerdere formaten

Meerdere formaten betekent dat je de oorspronkelijke animatie moet bijsnijden. Dat heeft vaak gevolgen voor de positie van de graphics en verloop van de animatie. Aanpassingen hierin zijn dan nodig. Maar als je de basis al slim opzet, wordt het een eitje om andere formaten vorm te geven en te animeren. Kijk bijvoorbeeld naar de potjes in het onderstaand voorbeeld. Die staan bij 9:16 onder elkaar, in plaats van naast elkaar. Hoe ze in en uit bewegen, verandert niet.

Op YouTube volstaat een traditioneel 16:9 formaat. Voor ons de basis voor het ontwikkelen van een animatie. Is het een pre-roll; houdt je dan aan 30 seconden. De meest doorgaande duur op dat platform. Vaak zie je daar video commercials; animatie valt dan juist extra op. Mits het goed geproduceerd is.


Boodschappenlijstje samenstellen

En dan het plan: wat wordt je strategie? Waar zet je de animatie in en wat heb je dan nodig? Je stelt als het ware een boodschappenlijstje samen: 

  • Een animatie voor je reel (story): 9:16 en 10 seconden
  • Een animatie als pre-roll op YouTube: 16:9 en 30 seconden
  • Een verdiepende animatie op LinkedIn: 90 seconden.
  • Een post op Instagram: 1:1 en 30 seconden.

etcetera…

Door dit goed inzichtelijk te hebben, wordt de productie erg efficiënt. Je vertelt waarschijnlijk een ander verhaal in je Instagram story dan op LinkedIn; zorg dat een stem dit in één keer opneemt. Dat zijn dan geen dubbele kosten. 


En wat is de investering?

De investering voor campagnes als deze gaan je verrassen. Zoals je hierboven leest zijn we niet veel extra tijd kwijt aan het maken van meerdere kleine producties vanuit één animatie. Voor ons is dit nu al een no-brainer om te doen. Je contentkanalen worden hier heel blij van. Je haalt simpelweg veel meer uit je animatie en dus; meer waar voor je geld.


Nog even de tips op een rijtje:

1. Ken je platform
Elk social media platform heeft zijn eigen specificaties en voorkeuren voor video-inhoud. Zorg ervoor dat je video's zijn geoptimaliseerd voor het platform waarop je ze plaatst, of het nu Instagram, Facebook, TikTok of LinkedIn is.

2. Houd het kort en krachtig
Korte video's hebben de voorkeur op sociale media, waar de aandachtsspanne van gebruikers kort is. Probeer je boodschap in een paar seconden over te brengen zonder afbreuk te doen aan de inhoud.

3. Focus op het Verhaal
Een goed verhaal maakt je animatie veel boeiender. Zorg ervoor dat je video een duidelijk begin, midden en einde heeft, zodat kijkers geboeid blijven en de boodschap beter onthouden.

4. Test en optimaliseer
Het is belangrijk om je animaties te testen en te optimaliseren. Gebruik de analysetools van de verschillende platforms om te zien hoe je video's presteren en maak aanpassingen waar nodig om betere resultaten te behalen.


Conclusie

Ben je van plan om een animatie te laten maken? Ga dan zeker in gesprek over je social strategie! Er valt vaak veel meer uit te halen, dan alleen een animatie. Hoe meer content je hebt, hoe zichtbaarder je bent. Zeker wanneer je animatie bol staat met te gekke opvallende kleuren. Je weet dan zeker dat jouw brand of product binnenkomt bij die eindeloos scrollende kijker.

Ben je nieuwsgierig geworden over dit onderwerp of denk je dat animatie iets voor jou is? Wij praten je hier graag over bij.

OVER MSTRWRK

CONTACT

Pluto 13
8448 CM Heerenveen

mail@mstrwrk.studio

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw